Питали ли сте се как би изглеждала столицата ни, ако човечеството ни изчезне? Снимки, направени с изкуствен интелект, показват именно това. Кадрите се разпространяват из социалните мрежи и авторът им е неизвестен.

Дали заради глобална пандемия, катастрофално вулканично изригване, ядрена война или гигантски астероид, човешкият вид все някак ще достигне своя край. Ето как ще се развият събитията.

 

 

Една седмица по-късно

Първата седмица ще бъде изключително трудна за домашните ни любимци. Заради липсата на хора, животинските ни приятели ще се наложи сами да намерят начин да излизат навън и да търсят храна.

Съвсем скоро, в рамките на първата седмица, светът ще стане силно радиоактивен. Ядрените електроцентрали произвеждат огромни количества отпадъци, които се охлаждат с вода. Водата има нужда от електричество, за да циркулира. Без хората електрическата инфраструктура ще се разпадне и това ще доведе до катастрофална реакция в централите.

Екосистемите по света ще започнат бавно да измират от радиоактивните отпадъци. Много от химикалите ще бъдат опасни през следващите 300 години. А пък някои от тях – като плутония – ще бъдат радиоактивни през следващите 240 000 години.

 

 

Една година по-късно

След година природата бавно ще е започнала да си връща обратно пътища и магистрали. Гъби и мъхове ще растат навсякъде. С настъпването на зимата и без поддръжка на пътищата, инфраструктурата ще започне лека полека да се разпада.

В пукнатините по улици и пътища ще започнат да се появяват различни видове растения.

 

В зоните в близост до ядрени централи живот няма да има, но на по-отдалечени места животинските видове ще преживеят огромен бум. Няма да има хора, които да ги ловят или да ги изселват от местообитанията им.

Без наличието и използването на пестициди, насекомите ще започнат да се репродуцират много по-бързо. Това означава още повече храна за гризачи и влечуги.

 

50 години по-късно

Празните градове ще преживеят огромни промени. На площад „Трафалгар“ в Лондон ще растат млади дървена. Бранденбургската врата ще бъде заобиколена от гора, а тунелите на метрото в Ню Йорк ще са се превърнали в подземни реки, защото няма кой да поддържа помпите за източването на дъждовна и морска вода.

Домовете ни никак няма да изглеждат добре – повечето сгради ще започнат да падат без поддръжка. В големите градове улиците ще са заменени с трева, а небостъргачите ще гният.

 

150 години по-късно

Всички небостъргачи ще са се сринали на огромни купчини с отломки.

Едно от нещата, които няма да пострада значително, са парите, които по това време ще са неизползваеми. Те ще седят затворени в сейфове и трезори, изолирани от ефектите на времето и природата.

Произведенията на изкуството няма да имат този късмет. Без човешки контрол на влажността и осветлението, повечето картни ще мухлясат. Иронично, в музеите непокътната ще остане само керамиката.

500 години по-късно

На мястото на дома ви ще има гора, а под нея – останките на сградата ви. Най-издръжливи се оказват алуминиевите уреди и съдовете от неръждаема стомана.

Температурите по света ще паднат значително, тъй като всички парчета асфалт ще бъдат покрити с трева и дървета. Атмосферата ще започне да регенерира, тъй като няма да има хора, които да отделят толкова много въглероден диоксид.

По това време първоначалният бум на животинските видове ще се е стабилизирал. Хищници като вълците ще обикалят из Европа и ще ловуват на глутници.

Един милион години по-късно

Едно от малкото неща, които ще бъдат разпознаваеми ще са големите археологически и исторически обекти. На стената на планината Ръшмор в Съединените щати ще личат беглите черти на американските президенти, които сега привличат много туристи.

В Египет части от пирамидите все още ще бъдат видими. Китайската стена също ще е цяла на места. Времето няма да им прости и бившите световни чудеса няма да приличат на себе си.

Пет милиарда години по-късно

Достигаме до момента, в който на нашата планета няма да има абсолютно никакъв спомен от човешкия вид. По това време Слънцето ще достигне края на жизнения си цикъл, ще се увеличи и ще погълне планетата ни.

Единственото, което ще остане за спомен от хората е нещо необичайно – сондите „Войяджър“, които ще бъдат извън някъде извън Слънчевата система.