Пореден скок за медицината – медици в Алабама присадиха бъбреци от генетично модифицирани прасета на мъж в мозъчна смърт, предават световните агенции. Това е „генерална репетиция“ преди операцията да бъде извършена на живи пациенти.

Преди време лекари обявиха, че са присадили успешно сърце на прасе на жив пациент. Подобни постижения в областта на трансплантациите на животински органи на хора, наричани още ксеноприсадки, насочват към възможно решение на хроничния недостиг на донорски органи.

Това не е първата трансплантация на свински бъбрек. През ноември 2021 г. медици от Нюйоркския университет присадиха бъбрек два пъти на пациент в мозъчна смърт, но присадките бяха свързани с крайник, за да се наблюдават и да бъдат взети проби.

Новата операция е извършена на 30 септември 2021 г., като двата бъбрека са присадени в тялото на 57-годишен мъж, чиито органи не могат да бъдат дарени на друго лице, въпреки желанието му. Последвало дълго наблюдение на работата им.

„Трансплантираните бъбреци филтрираха кръв, произвеждаха урина и, което е важно, не бяха отхвърлени незабавно“, сочи официалното изявление за операцията.

И двата органи останали жизнеспособни, докато експериментът не бил прекратен 77 часа по-късно. Същият екип се надява скоро да получи зелена светлина за трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци на жив човек.

Прасето, чиито бъбреци са били използвани, е претърпяло 10 съществени генетични модификации, за да станат органите му съвместими с човешките. В съвремието свинските сърдечни клапи се използват широко в трансплантациите, както и свинска кожа при пострадали от изгаряния.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!