Полярна лисица е изминала над 3500 км по суша и лед между Норвегия и Канада в рамките на едва 76 дни, като това е най-бързата миграция на животинския вид, изследвана до момента, съобщава „Гардиън”.

Откритието е на норвежки изследователи, които имплантирали проследяващ чип на лисицата през юли 2017 г. На 26 март 2018 г. тя напуснала архипелага Свалбард и след 21 дни и 1512 км по морския лед на 16 април стигнала до Гренландия. Пътешествието обаче продължило и лисицата стигнала до остров на канадска територия на 1 юли същата година.

Учените първоначално не вярвали на очите си. Специално проверили дали е възможно лисицата да е била убита и кожата ѝ да е била качена на лодка. В крайна сметка обаче се оказало, че наистина животното изминава хиляди километри.

Според подадените от чипа данни, средно лисицата е изминавала по над 46 км на ден, а рекордът ѝ е 155 км.

Тя е един от най-устойчивите бозайници, като може да оцелява на температури от порядъка на -50 градуса по Целзий. В случая проследеното животно се е хранело предимно с морски птици преди миграцията си, а след това в новата екосистема се е приспособило да ловува леминги.

Изследователите подчертават, че пътешествието на дребния хищник показва важността на полярните ледове за миграцията на животните.