Пламена Милева е родена и израснала във Варна, затова не е чудно, че нарича водата „свещена“. За Карадере пък използва определението „сакрално“, защото като дете често ходи там на палатка.

„Тогава беше диво място и наистина малцина го знаеха“ – споделя Пламена пред LadyZone.bg.

Снимка: Пламена Милева

Дори името на детето й е морско – Никола. Неговото раждане преди 11 години дава началото и на заниманията й с подводна фотография. Пламена решава да направи фотосесия с 3-месечния си син, която да остане като спомен за семейството.

Снимка: Пламена Милева

„Беше септември и вече бе студено, детето плачеше и изобщо беше доста трудно. Когато видях незадоволителния резултат, плаках, но нали съм упорит Козирог, реших да повторя сесията. Бащата беше против, но на следващия ден снимахме. Сесията не беше кой знае колко по-добра, но този дебют ми даде добър урок. Подводните снимки изглеждат лесни, но не е така“ – разказва Пламена.

Снимка: Пламена Милева

През 2001 г. тя завършва факултета по изкуства към Великотърновския университет и заминава за Испания. Там купува първата си камера и постепенно се пренасочва към фотографията. Когато печели първата си фотографска награда, се запознава с бащата на детето си - Юлиян Недев, който е подводен фотограф.

„От него се запалих. Впечатлих се много от неговите снимки“ – признава Пламена.

Снимка: Пламена Милева

Тя е снимала в Червено море, любимо на всички гмуркачи, както и край Тенерифе, в Атлантическия океан, „където има друга красота“. Планирала е да снима и китовете в кралство Тонга, но засега пандемията осуетява дългите пътувания. Една от мечтите й е да снима резервата „Градините на кралицата“ в Мексико, а защо не и акулите край бреговете на ЮАР.

Понякога снима и сватби, като в 90% от случаите клиентите са българи, живеещи в чужбина и впечатлени от подводните й снимки.

Снимка: Пламена Милева

Днес синът й Никола вече е на 11. От 7 години тренира плуване, а от скоро и водна топка.

„От малък прекарва свободното си време пред компютърните игри и някой ден ще оцени водата и спорта“ – споделя ни Пламена, която след дни заминава за Виена. Там тя снима мода съвместно с модния блогър и дизайнер Диана Филипова.

Снимка: Пламена Милева

Пламена вече има над 50 световни награди.

Снимка: Пламена Милева

Снимането в море с модел е трудно, защото водата постоянно е в движение, а и видимостта е малка. Затова често подводните фотографи снимат в басейни. Това дава възможност за използването на повече осветления и цветни филтри.

Още снимки на Пламена Милева можете да видите тук.