Половината от възрастното население на Обединеното кралство е гледало порнографско съдържание онлайн по време на пандемията, сочат данните от годишния доклад на британския медиен и телекомуникационен регулатор „Офком“.

26 милиона души са гледали видеа за възрастни през септември 2020 г. Най-посещаваният сайт е бил Pornhub, който е привлякъл 15 милиона от потребителите с достъп до интернет. Това значи, че 50% от мъжете и 16% от жените в тази група са посетили страницата.

Още по-голям е процентът на потребителите на порнография в по-младата възрастова категория, като близо една трета от жените и две трети от мъжете в тази група са посетили Pornhub в рамките на периода на проучването.

Данните показват, че Pornhub е имал по-голяма аудитория от водещи телевизионни канали като „Скай Уан“, Ай Ти Ви 4 и Би Би Си Нюз. Основните медии могат да завидят и на продължителността на посещенията на сайта за възрастни. Според статистиката на Pornhub всеки потребител от Великобритания е прекарал средно 10 минути и 20 секунди в гледане на видеа, докато телевизионните канали не могат да задържат вниманието на зрителите за толкова дълго време.

Вестник „Гардиън“ отбелязва по повод на доклада, че онлайн порнографията продължава да е прекалено „леко регулирана“ във Великобритания, което е видно е пропадането на опита да се въведе прозрачен начин за установяването на възрастта на потребителите на порносайтове.

Обществото знае много малко за големите пари, които печелят компаниите зад най-посещаваните сайтове за възрастни в страната – Pornhub, Redtube и YouPorn. Всички те са притежавани от една канадска компания, а самоличността на собственика им е бил разкрита едва в края на миналата година след скандал с така наречените "порно отмъщения" - клипове, качени на платформите без съгласието на някои хората, които участват в тях, обикновено от бивш партньор, пише изданието.

Показателен за твърденията на вестника е и фактът, че медийният регулатор за първи път включва порно сайтовете в своето проучване за онлайн навиците на британците. Причината е планирана законова промяна, която ще включи в отговорностите на „Офком“ регулацията и на платформи за видеосподеляне.

Друго интересно откритие направено от общественият регулатор е нарастването на популярността на британския сайт за възрастни OnlyFans, който позволява на потребителите си да продават своите домашни порно клипове.

„Икономическите фактори и последствия от локдауна вероятно са причина хората да се обърнат към сайтове като OnlyFans, за да си гарантират приходи в контекста на нарастващата безработица и финансова несигурност в Обединеното кралство“, гласи заключението в доклада на регулатора.

„Офком“ отбелязва също така, че британците прекарват повече време от живота си онлайн в сравнение с германците и французите, които ползват интернет с час по-малко на дневна база.