На Сирни вторник, който тази година се пада на 16 февруари, редица страни по света отбелязват Деня на палачинката.

Празникът е изключително популярен във Великобритания, Ирландия, Австралия, Канада и други англоезични държави и по този повод вестник „Дейли експрес“ е събрал някои интересни факти за палачинката.

Снимка: Istock.com

Датата на честването не е фиксирана, но винаги се отбелязва 47 дни преди Великден и се пада между 3 февруари и 9 март. Денят се използва, за да се употребят останалите яйца и брашно преди началото на Великия пост, който започва след Сирни вторник.

Дългата история на палачинката

Най-ранните известни палачинки са приготвяни преди около 12 000 години от смлени зърна и ядки, смесени с вода или мляко, и изпичани върху горещи камъни. Приготвяните от древните гърци палачинки се споменават за първи път в поеми от V век преди Христа. Тънките тестени кръгчета са били известни на древните римляни като „Алита долциа“, което в превод означава „другата сладост“, и са били приготвяни от мляко, брашно, яйца и подправки.

Палачинки се споменават и в две от произведенията на Шекспир - "Добрият край оправя всичко" и "Както ви харесва". Първата рецепта за палачинка се появява в английска готварска книга през XV век.

Снимка: Getty Images

В британския град Олни от 1454 г. всяка година се организира бягане с мятане на палачинки, в което участват основно жени. Подобни състезания се провеждат и на други места в Обединеното кралство.

Снимка: Getty Images

Във Великобритания в Деня на палачинката се употребяват около 52 милиона яйца - с 22 милиона повече от обичайното количество. В САЩ и Канада традиционният "спътник" на палачинките е прочутият кленов сироп.

Приготвянето на тестените кръгчета става повод и за много рекорди

Рекордът за най-високо хвърляне на палачинка - 9,47 метра, е поставен в Ню Йорк през 2010 г. Най-голямата палачинка в света с диаметър 15 метра и тегло три тона е приготвена през август 1994 г. в САЩ.

Снимка: Getty Images

Във Великобритания през 1995 г. Дийн Гулд поставя рекорд за най-много обръщания на палачинка - 349 за две минути. Постижението за най-много палачинки, сервирани от екип за осем часа, е 34 818.

Рекордът за най-много палачинки, приготвени от един човек за един час - 1092, принадлежи на американеца Рос Маккърди.

Най-скъпата палачинка в света се предлага в ресторант "Опус" в Манчестър, Великобритания. Рецептата включва розово шампанско, омар, трюфели, хайвер. Подобен лукс има своята внушителна цена - 800 лири за порция.

В САЩ най-много палачинки консумират южняците. В Швеция човек може да си поръча палачинка, за направата на която се използва свинска кръв.

Снимка: Getty Images

Закуска от две палачинки с масло и кленов сироп ще ви осигури не само удоволствие, но и внушителните 520 калории. За да ги изгорите, ще трябва да походите "здраво" около два часа.