Ирина Цвила е била доброволката от батальона "Сич" в Украйна, учителка и бижутер. Заменя стръковете от любимите си рози с автомат и се включва като доброволец в армията и във войната на Русия с Украйна. Там умира, заедно със съпруга си. 

Какво кара една жена да направи този избор и как с едни и същи ръце се държи оръжие и цвете, тя разказва приживе в интервю за украински новинарски сайт.

През 2014 г. Цвила постъпва като доброволец в батальона "Сич". Още преди войната хобито й били цветята - обожавала розите. След като се връща, започва да се занимава с изработка на бижута от цветя.

"Преди войната хобито ми бяха розите. Създадох розови градини за хората. Помагах им да изберат точно онези комбинации, които бяха най-красиви и с най-впечатляващ резултат. Това беше моят живот" - разказва тя.

Снимка: facebook.com/vika.roj

Мечтата й била да направи първия сайт за рози на украински език, в който да е събрана цялата информация за тези цветя. Самата тя отглежда около 500 вида различни рози.

Когато през февруари започва войната между Русия и Украйна, Ирина отново се включва като доброволка. И отново заменя стръкчето цвете с автомат. Ннамира смъртта си там, заедно със съпруга си.   

Защо другите войници й подарявали цветя и какви бижута е правила с момини сълзи - четете на Ladyzone.bg.