Първият изкуствен бургер ще бъде сготвен и изяден на демонстрация на технологията за "говежда култура" в Лондон следващия месец.

Кюфтето е създадено от хиляди нишки изкуствено месо, отгледано от стволови клетки в лаборатория. На демонстрацията проф. Марк Пост ще обясни как е получил месото в епруветка в лабораторията си в университета на Маастрихт. След това ще сервира резултата на един от присъстващите.

Според професора изкуственият бургер е доказателство на концепцията, че отгледаното в лаборатория месо може в бъдещето да стане алтернатива на фермерското говеждо, свинско или пилешко. Така ще бъдат намалени парниковите газове, които се освобождават от домашните животни. Подобно месо е подходящо и за вегетарианци, защото за него не се убиват живи същества.

Успехът или провалът на продукта зависи основно от реакцията на човека, който ще го опита. Досега единственият, пробвал лабораторно месо, е руски журналист при посещение в лабораторията на проф. Пост, но тогава то още не беше одобрено за консумация от хора.

Бургерът ще бъде направен от приблизително 3000 парчета мускулна тъкан, всяка с размер 3 см на 1,5 см. Те са отгледани в лаборатория от стволови клетки на крава в синтетичен бульон с жизнено важни хранителни вещества.