С нов национален рекорд за най-дълъг полет се върна от Бразилия парапланетирстът Веселин Овчаров. Постижението от 530 км е дошло при условия далеч от идеалните и е напълно възможно да се прелети още по-голямо разстояние само с помощта на въздушните течения, разказа той в студиото на CoolT.

Прелетял е разстоянието за 10 часа, а предходният ден е бил със значително по-добри атмосферни условия, но му се е наложило да се приземи – преди това темпото му било като за рекорд. „В природата и в нашия живот има кризи, трябва да ги предвидиш и да се подготвиш за тях“, призна той. Затова и на следващия ден опитал отново: „С парапланера има опасност да кацнеш във всеки един момент, ние нямаме бензин, постоянно се оказваме много ниско до земята. Много често трябва да поемеш риск без никакъв вариант за кацане“.

Снимка: Личен архив

Как се справя със страха? „За мен, ако не съм се страхувал сериозно в близката седмица, значи нещо не е наред в живота ми“, отговори Веселин, който призна, че от дете има страх от… височини: „Контролирам го по-добре, но не мога да го контролирам толкова добре, колкото когато съм във въздуха. Когато нямам екипировка и просто ходя по ръба на една сграда е естествен този страх и все още го има“.

За него това не е недостатък, даже обратното: „През годините този страх ме е запазил и ми е позволил да направя много плавен и постепенен бавен прогрес, който може би не се котира толкова комерсиално, ако искаш да правиш експлозивна кариера и да приключиш. При мен стават много бавно нещата, но са супер стабилно – този страх ме държи адекватен и трезвен при вземането на решения“.

Снимка: Личен архив

Вече е планирал да опита да подобри както рекорда за прелетяно разстояние, така и друго свое върхово постижение – от 600 превъртания на 6000 метра височина. И двата рекорда са дошли след години на подготовка.

Снимка: bTV

Веселин участва в глобалната екологична кампания Earth Speakr. „Отгоре, когато летиш, веднага виждаш колко грозно седи, когато човек е сбъркал когато си е хвърлил боклука. Ако не виждаш реалността, зад която си застанал, не можеш да се бориш за нея“, категоричен е той.