Днес се навършват 80 години от премиерата на култовата драма "Отнесени от вихъра". Това е един от най-забележителните филми в цялата история на киното и то не само заради великолепната актьорска игра (Вивиан Лий е невероятна като Скарлет, а Кларк Гейбъл прави една от най-добрите си роли като Рет Бътлър), нито защото е една от най-добрите екранизации на всички времена (създателите са уловили напълно духа на едноименния роман от Маргарет Мичъл). "Отнесени от вихъра" остава ненадминат и в друго отношение - комерсиалният успех.

Първоначалните прожекции на легендарния филм са донесли на създателите му приходи от 189 милиона долара в САЩ и още 402 милиона по света. Но ако вземем предвид инфлацията и приравним цените на билетите ще видим, че приходите на "Отнесени от вихъра" отговарят на над 7 милиарда долара днес.

Филмът има 8 награди "Оскар", а по него са работили трима режисьори и над 15 сценаристи, включително Франсис Скот Фицджералд. В главните роли са Вивиан Лий като Скарлет и Кларк Гейбъл като Рет Бътлър. И макар Вивиан Лий да има много по-голяма и важна роля във филма, тя взема почти пет пъти по-малко пари от Гейбъл.

Още за това, както и други любопитни факти за "отнесени от вихъра", може да прочетете на сайта LadyZone.bg: