Пластмаса. Дивани. Гуми. Найлонови торбички. Защитни маски. Всекидневно тези отпадъци се изхвърлят във водите на Световния океан. Според ООН около 4 млрд. души по света изпитват силен недостиг на вода в продължение на поне месец в годината, а около 1,6 млрд. души нямат достъп до чисто и безопасно водоснабдяване, съобщава „Ройтерс”.

Докато Целите за устойчиво развитие на ООН (ЦУР) се стремят да осигурят достъп до чисти водоизточници и санитарни условия за всички по света до 2030 г., международната организация заявява, че повече от половината население на Земята няма да има достъп до питейна вода до 2050 г.

В същото време в най-богатите страни водата буквално се прахосва, а някои от развиващите се икономики я жертват в нискоефективни, мръсни, но евтини производства.

С помощта на дронове фотографи на "Ройтерс" заснемат замърсените водни пътища по света, за да накарат глобалната общност да се замисли за последиците от всекидневните си действия.

Снимка: Ройтерс

На една от снимките се вижда изхвърлен диван, който лежи на брега на река Тиете в Бразилия, в която всеки ден се изхвърлят стотици необработени отпадни води и отпадъци.

Снимка: Ройтерс

На следващия кадър са изобразени битови отпадъци, запушили река Читарум в Индонезия, която се смята за една от най-замърсените на световната карта. 

Снимка: Ройтерс

Дроновете успяват да уловят и отпадните води, които се вливат в Ефрат в Ирак. Според географа д-р Джулия Браун от университета в Портсмут, в много страни с интензивно използване на вода за земеделие и промишленост, липсват безопасни питейни водоизточници.

Снимка: Ройтерс

Следва изглед от птичи поглед на замръзналото езеро Байкал в Русия, което е един от най-чистите резервоари с прясна вода в света. Но замърсяването и растежа на водораслите в природния резервоар увреждат микроорганизмите, гъбите и някои мекотели, които филтрират водите му. Заводът за хартия в близост до езерото и неговите пречиствателни станции са били затворени преди седем години, но според местни медии оттогава замърсяването се е разпространило значително.

От студена Русия чак до замърсения със сурови отпадни води залив Хан в гореща Африка - боклуците са навсякъде.

Снимка: Ройтерс

Следващата снимка улавя силно замърсения с канализация и отпадъци речен канал в Куаутитлан, Мексико. 

Снимка: Ройтерс

Околосветската обиколка приключва с изглед от високо на изгнилите дървета в токсично езеро до град Ятаган в Турция, в което се вливат отпадъчни и пепел от близката електроцентрала. Езерото съдържа тежки метали като селен, кадмий, бор, никел, мед и цинк, които изтичат в подпочвените води, снабдяващи градовете Ятаган и Мугла с питейна вода.

Снимка: Ройтерс