Скандалите в навечерието на най-важните филмови награди продължават. Гилдията на операторите и други професионалисти от индустрията остро осъдиха решението на филмовата Академия няколко категории на Оскарите да бъдат заменени с рекламни блокове в живото излъчване.

Това решение обхваща наградите за операторско майторство, монтаж, грим и прическа и игрални късометражни филми. Те няма да присъстват в живото излъчване на наградите, а ще бъдат стриймвани онлайн и качени по-късно в уебсайта на Оскарите. Промяната предизвика критики в професионалните кино среди.

Президентът на международната гилдия на операторите Стивън Постър определи решението като унизително.

“Това решение е изключително обидно. Тези категории – операторско майсторство, монтаж и грим и прическа – са в основата на киното”, коментира Постър. По думите му той изразил своето мнение пред президента на кино академията, който отговорил, че наградените ще бъдат споменати по време на живото излъчване.

“Това не е същото като да бъдат наградени на живо. Киното е колаборативен процес и тази промяна издига дадени занаяти над други”, коментира още той.

Междувременно група актьори, режисьори и оператори написаха отворено писмо до кино академията, в което призовават ръководството на Оскарите да преосмисли решението си.

Под него са се подписали режисьорите Алфонсо Куарон, Кристофър Нолан, Майкъл Ман, Алехандро Иняриту, Гийермо дел Торо, Спайк Лий, Мартин Скорсезе и Куентин Тарантино, както и актьорите Джордж Клуни, Брад Пит, Робърт де Ниро, Елизабет Банкс, Питър Динклидж и Кери Уошингтън.

В писмото решението на академията е определено като “обидно за тези, които са решили да посветят живота си на тази професия”.

От академията побързаха да отговорят, че въпреки решението им нито една награда няма да бъде връчена “по начин, който да остави впечатление, че категорията е по-маловажна”.

Академията все още отказва да промени плановете си за четирите категории. В официалното си изявление те определиха създалата се ситуация като плод на “неточна журналистика и дезинформация”.