Нов скандал се разрази около предстоящите награди “Оскар” – рекламни блокове изместиха няколко категории от награждаването на живо. Това става ясно от изказвания на миналогодишния победител за най-добра режисура Гийермо дел Торо, както и от Алфонсо Куарон и Еманюел Любецки.

Операторско майсторство, монтаж, грим и прическа и игрални късометражни филми няма да бъдат включени в награждаването, което се излъчва по телевизията, защото били заменени с рекламни блокове. Наградите ще бъдат връчени по време на рекламите и излъчени на живо в уебсайта на кино академията.

“Не бих си позволил да предлагам други категории, които да премахнете, но операторското майсторство и монтажът са сърцето на нашето изкуство. Те не са наследени от театралната или литературната традиция – те са кино сами по себе си”, написа Дел Торо в “Туитър”.

“В историята на киното има много шедьоври без звук, без цвят, без история, без актьори и без музика. Нито един филм няма как да съществува без операторско майсторство и монтаж”, написа номинираният за “Рома” Алфонсо Куарон в своя профил.

“Операторското майсторство и монтажа са “елементарните частици” на киното. Това е неприятно решение”, написа от своя страна Еманюел Любецки, който е единственият с три поредни Оскара в категорията за оператор.

Потребители онлайн също негодуват срещу решението. Появи се и хаштаг в “Туитър” #PresentAll24, който призовава да бъдат излъчени награждаванията във всички 24 категории.