Вълна от новини за отменени концерти, изложби и фестивали последва забраната за провеждане на културни мероприятия на територията на всички области в България. Реакциите на артисти и институции също не закъсняха.

По-опасна ли е наистина културата и културните събития от останалите за здравето и живота на хората? Защо да е безопасно да се ходи в мол или дискотека, където също се събират много хора, а в кино или театър да е опасно? Мненията около тези въпроси поляризираха обществото, а ние потърсихме за коментар музикантът Иван Лечев и актьорите Калин Сърменов и Иво Аръков.

„Нормално е да има превенция, защото никой не иска да е болен, а е рисковано много хора да се събират на едно място. В момента не излизам никъде, където има много хора, не ходя и в моловете. Мои проекти също най-вероятно ще отпаднат заради забраната - концертът на ФСБ на 3 април в Sofia Live Club. Но какво мога да направя? Има обективни причини за това. Може би грешката беше, че трябваше да бъдат забранени всякакви публични събирания. Културата така излиза по-опасна, а в това няма никаква логика. Защо никой не затвори моловете – там рискът не по-малък?“, пита легендарният китарист Иван Лечев и треньор в „Гласът на България“ по bTV.

Вижте коментарите на Калин Сърменов и Иво Аръков за забраната на културни събития в Ladyzone.bg.