НВО МАХ върна на стрийминг платформата си култовия филм „Отнесени от вихъра“, но с петминутен исторически коментар в началото, съобщават западни медии. Платформата не е достъпна в България.

Новият сегмент е записан с помощта на Жаклин Стюърт, която е професор по кино и медийни науки в университета в Чикаго. Коментарът, който е дълъг почти пет минути, поставя класическия филм на Виктор Флеминг в историческа рамка и разкрива неговата противоречива история.

Стюърт не за първи път коментира ситуацията около „Отнесени от вихъра“ – преди време тя написа коментарен материал за Си Ен Ен, в който подчертава, че това е възможност публиката да се образова от този тип кино.

„Това е страхотна възможност да помислим какво можем да научим от тези класически филми. В момента хората се обръщат именно към киното и литературата за теми като анти-расизъм и расово неравенство. Ако публиката наистина се постарае и си напише домашното правилно, може да проведем един истински, информиран и честен разговор за живота на чернокожите както на екран, така и извън него“, казва Стюърт.

„Отнесени от вихъра“ от години е обект на критики от чернокожата общност, защото представя робството в Съединените щати по романтичен начин. След убийството на Джордж Флойд дебатът отново стана част от новинарския поток. Създателят на „12 години робство“ Джон Ридли написа коментар и стартира петиция за свалянето на „Отнесени от вихъра“ от ефир и стрийминг.

„Това е филм, който, ако не игнорира всички ужаси на робството, обръща внимание само на някои от най-болезнените стереотипи за чернокожите. В него участват едни от най-добрите холивудски таланти на онова време, които работят заедно, за да създадат сантимент за история, която никога не се е случвала“, написа тогава той.

От НВО коментираха, че единствената промяна на „Отнесени от вихъра“ е в добавянето на коментара в началото. Четиричасовата лента не е премонтирана или цензурирана – нещо, от което се опасяваха доста зрители и кино критици.