Снощи се състоя годишната конференция на технологичната компания Apple в Сан Хосе, на която бяха представени нови операционни системи, софтуерни подобрения на старите и нов супер мощен настолен компютър.

Нов софтуер

По време на конференцията беше представена новата операционна система за iPhone – iOS 13. Много приложения ще бъдат подобрени в новия софтуер, но най-голямата промяна е въвеждането на т.нар. “тъмен режим”.

До момента операционната система на телефоните позволяваше подобен тъмен облик само на част от приложенията си, но не и на цялата система. Сега това става възможно с този “тъмен режим”, който обхваща всички стандартни приложения и менюто на iPhone.

Снимка: Reuters

Приложенията, които ще бъдат преработени са картите, бележките за напомняне, както и приложението за обработване и съхранение на снимки.

Новата подобрена операционна система ще бъде достъпна за всички потребители през есента, но ще работи на устройства от iPhone 6S нагоре.

Друго нововъведение е, че iPad-ът получава своя собствена операционна система. До момента тези устройства работеха със същия софтуер като на телефоните. Apple представиха iPad OS, която ще работи само на тези устройства. Тя ще прилича повече на компютърните операционни системи, отколкото на тази за телефоните. Въведени са и нови жестове за използване на екрана, които трябва още повече да улеснят използването на таблетите.

Снимка: Reuters

Подобрения ще бъдат направени и в операционната система на часовниците, като те ще имат свой собствен магазин за приложения.

Компанията представи и предстоящата операционна система за компютрите си с името macOS Catalina, като потвърди “смъртта” на приложението iTunes. Компанията ще раздели програмата на три отделни други – Music, Podcasts и TV. Новата операционна система ще позволява контрол с глас.

Нов ултра мощен настолен компютър

Може би най-важната част от цялата конференция беше представянето на новия Mac Pro – ултра мощен настолен компютър, който позволява надграждане на хардуера.

Почитатели на марката и професионалисти от години се надяват Apple да включат и такъв продукт в гамата си.

Новият компютър е с процесор Intel Xeon, който може да поддържа до 28 ядра и 1,5 терабайта памет. Има шест слота за добавяне на външна памет, три Thunderbolt порта, два USB-C и два USB-A.

Снимка: Reuters

Графичният процесор също е подобрен – новата видео карта може да поддържа до три едновременни потока с 8K качество, както и 12 потока с 4К качество.

Компютърът идва с нов 32-инчов монитор с Retina 6K дисплей.

Машината ще струва 5999 долара за конфигурация с 8 ядра, 32 GB рам и 512 GB памет. Мониторът ще струва допълнителни 4999 долара. Ако обаче искате да си купите най-мощния съществуващ Mac, цената може да достигне до 35 хил. долара.