Технологичните компании “Амазон”, “Гугъл” и “Епъл” имат служители, които са натоварени със задачата да слушат записи от нашите смарт устройства, разкрива статия на “Блумбърг”. И трите компании предлагат услугата “умен асистент” (за “Амазон” – “Алекса”, за “Епъл” – “Сири”, за “Гугъл” – “Асистент” на андроид устройствата), която с гласови команди изпълнява задачи.

Оказва се, че умните асистенти записват част от разговорите и гласовите ни команди, като целта на тези записи е да се подобри изкуственият интелект на устройствата, за да разпознават по-лесно гласове.

Макар това да не е толкова необичайно, след публикуването на статията на “Блумбърг” става ясно, че хората масово не са наясно, че това се случва.

Снимка: Getty Images

Назначените служители преслушват всички записи, като добавят ги транскрибират и добавят анотации, които могат да помогна за алгоритмите, разбиращи човешка реч.

От “Амазон” коментираха, че компанията приема личната информация много сериозно и много малка порция от записите се слушат от хора. “Тази информация ни помага да обучим системата си “Алекса”. Нашите служители нямат директен достъп до личната информация на всеки потребител, а разполагат единствено със записите”, коментираха от компанията.

В същото време анонимни източници на “Блумбърг”, които са били на тези позиции коментират, че се е случвало да чуят разговори насочващи към домашно насилие. В отговор техните колеги казали, че не е работа на “Амазон” да подава сигнал за подобни престъпления.

Снимка: Getty Images

При системата “Сири” на “Епъл” всички записи не съдържат лична информация, а към тях се прибавя случаен код. Всеки запис се пази шест месеца от компанията.

Служителите на “Гугъл” пък имат достъп до всички записи от асистента на “Андроид”, но тези записи не са обвързани с лична информация и остават анонимни за слушателите.

Подслушват ли ни нашите умни устройства?

Един от най-разпространените страхове е, че умните устройства около нас – телефони и домашни асистенти подслушват всичките ни разговори. При домашните асистенти това е донякъде така, тъй като те постоянно “чуват” какво се случва в къщата, но не го “подслушват”.

Домашните асистенти търсят думи като “Алекса”, “Ок, Гугъл” или “Хей, Сири”, за да знаят кога да се включат. Ако тези думи обаче бъдат използвани в разговор без да са насочени към домашните асистенти, устройствата автоматично записват всичко казано около тези думи.