Телескопът WISE (Wide-field Infrared Survey Explore) на НАСА даде възможност на астрономи да наблюдават "фабрика за звезди" в мъглявината Орион, съобщи ЮПИ.

Нова композитна снимка, показваща с големи подробности мъглявината, включва данни, събрани от WISE и телескопа в Грийн банк, Западна Вирджиния.

Изследването на мъглявината Орион е в рамките на усилията да се анализират големи формиращи звезди райони в северната половина на пояса Гулд – пръстен от млади ярки звезди в Млечния път. Като изследват температурите и газовата динамика в мъглявини в пояса Гулд, учените се надяват да опознаят по-добре процеса на звездообразуване.

"Все още не знаем с подробности как облаци газ в нашата галактика колабират, за да формират нови звезди", заяви Рейчъл Фрийзън от университета в Торонто.

Астрономите проявили особен интерес към ролята на амоняка в процеса на звездообразуване. Новите данни за мъглявината разкрили, че молекули на амоняка са концентрирани в нишки от газ и прах, простиращи се на разстояние над 50 светлинни години.

"Амонякът е като проследяващо устройство за плътен звездообразуващ газ - поясни Фрийзън. - Създадените с помощта на амоняка карти ще ни позволят да изследваме движението и температурата на най-плътния газ. Така ще установим дали нишките от газ са стабилни или ще колабират, за да формират нови звезди."

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.