Стрийминг компанията за филми и сериали „Нетфликс“ беше въвлечена в скандал заради налагането на цензура и ограничаването на правата на LGBT общността в Турция. Това се случи, след като спря продукция с гей герой в навечерието на старта на снимките.

Решението беше взето, след като правителството на Ердоган отказа да издаде лиценз за заснемането на драмата Only if заради неморалността на сериала, пише „Файненшъл таймс“.

„Нетфликс“ увери, че остават силно посветени на креативната общност на южната ни съседка след слухове, че компанията спира всичките си проекти в страната. В края на 2019 г. платформата е имала 1,5 милиона абонати в Турция, а спреният сериал е един от трите оригинални проекта, планирани за 2020 г. в страната.

Говорител на управляващата партия в Турция Махир Унал запита „Трябва ли колективно да се извиним на „Нетфликс“? Трябва ли да благословим всичко, което „Нетфликс“ прави, да го намираме за уместно и да го боготворим? Няма ли въпрос, по който можем да проявяваме резерви?“

Илхан Тасджи от опозицията, който е и член на турския медиен регулатор, осъди намесата в частна артистична продукция и обвини управляващите в налагане на виждането им за света на цялото общество. „Те искат цяла Турция - държава с 83 милиона души, да мисли като тях“, коментира той пред британското издание.

„Нетфликс“ се е съобразил с 9 подобни държавни нареждания за сваляне на продукции досега в държави, включващи Виетнам, Саудитска Арабия, Германия и Нова Зеландия. Това не е честа практика, но проблемът за стрийминг компанията може да стане по-сериозен с разрастването ѝ извън американския пазар.