„Негативен COVID тест – три на цената на два“ - това е реална оферта в тъмните ъгли на интернет. „Даркнет“ изобилства с предложения за фалшиви сертификати за ваксиниране, резултати от тестове, както и ваксини, предупреждава фирмата за киберсигурност „Чек пойнт софтуер“.

„Даркнет“ е място в интернет пространството, което не се засича от стандартните търсачки онлайн. То става поле за незаконна търговия на лекарства и оръжия, както и „убежище“ за различни терористични групировки и престъпници.

В момента „даркнет“ изобилства от всевъзможни оферти, свързани с пандемията от коронавирус.

„Чек пойнт софтуер“ са открили обяви за продажба на ваксини, сред които и тези на „АстраЗенека“ и „Янсен“. Цените им стигат до 1000 долара за доза.

От фирмата коментират, че на пръв поглед препаратите изглеждат истински. Опаковките им и медицинската документация към тях – също.

Компанията е открила също и най-малко 20 обяви за сертификати за вече завършена ваксинация на цена от 200 долара за един. Сертификати за ваксинация са нужни за пътуване, за наемане на работа в някои сфери. За тях киберекспертите са категорични, че са фалшиви.

Сертификатите се изработват специално. Върху тях се виждат всички маркировки на истинските документи, като логото на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Съединените щати, което присъства и на истинските документи.

Продават се и негативни COVID тестове – за 25 долара един или „купуваш два, получаваш три на същата цена“.

Подобни обяви в „даркнет“ са скочили с 300% в последните месеци. Американските държавни агенции предупредиха местното население да не публикува снимки на ваксинационните си сертификати или тестове за коронавирус в социалните мрежи, за да не са уязвими на кибератаки или кражба на самоличност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!