Българският език е петият най-използван в дарк нет - "тъмният интернет". Това показват данни от изследване на международна компания за информационна сигурност.

Нараства броят на българските потребители, които посещават това онлайн пространство.

Снимка: bTV

В даркнет потребителите са почти анонимни, а уебсайтовете не се индексират от останалите търсачки. За сърфиране в него е необходим специален браузър, който се нарича „Тор”. От март до днес броят на българските потребители, влизащи в дарк нет, се е увеличил от 7600 до почти 10 хиляди.

Снимка: bTV

„Смятам, че повечето от засиления трафик се дължи на любопитство, тъй като потребителите четат много за личните данни - как да останат "невидими" в мрежата и така нататък, „Тор” браузърът е наистина много удобен вариант, и сега точно какво правят с него - вече е въпрос на техен избор”, обясни Спас Иванов, специалист по информационна сигурност.

Най-често даркнет се използва за нелегални сделки, продажба на открадната информация и разпространение на порнография.

„Присъствието на потребител в даркнет, който не знае какво търси и иска просто да разгледа, не е най-добрата "одисея", която може да предприеме в живота си. Много вероятно е да завърши с „инфектирана” машина, да бъдат откраднати неговите данни и те всъщност да лъснат някъде на черния пазар”, коментира още специалистът.

Снимка: bTV


Експертите по информационна сигурност не съветват да се насочвате към това интернет пространство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!