Хиляди българи се занимават безнаказано с незаконна дейност във виртуалното пространство. Колко са регистрирани в криптирания даркнет и какво вършат там, провери Габриела Наплатанова.

5500 са българите, регистрирани и дневно използващи криптираните пазари за незаконни стоки и услуги в даркнета. Българският език е пети по популярност в даркнета.

Българите пазаруват в сайтовете на черния пазар най-често наркотици, стероиди, но също и експериментални лекарства. Имат ли механизъм властите да спрат глобалния черен пазар в нета?

Мераклиите да пазаруват на черно от интернет използват частни виртуални мрежи и небезизвестния Тор браузър. Така комуникацията се прикрива многослойно - подобно на люспите на лука. Електронните магазини са същите, само стоките са различни - от оръжия и фалшиви документи, през банкови акаунти до всякакви видове наркотици.

Разплащаната стават в криптираната валута биткойн.

„Адресът за доставка се посочва, но базата данни за конкретния магазин се намира в дарк мрежата”, обясни Любомир Виров, експерт по киберсигурност.

Така незаконната сделка остава скрита от властите. Най-ефективната спирачка пред нелегалната кибертърговия са митниците, които ежедневно проверяват няколко хиляди куриерски и пощенски пратки.

Само за миналата година митниците на Летище - София са задържали 190 килограма синтетични наркотици. Да се санкционират получателите обаче не е проста работа.

„Трудно е дори да се докаже, че си поръчал тази пратка, това наистина е перфектна буря. Отгоре на всичко тези нови наркотици имитират по своите свойства всички известни наркотици като хероин, кокаин, марихуана и ЛСД - те са доста по- евтини и ги имитират по- успешно”, каза Стефан Бакалов, началник на митническото разузнаване на Летище София.

Напоследък пратките са с намален грамаж, за да се избегне контролът, но в крайна сметка 50 грама нов синтетичен наркотик е достатъчен за 500 дози.

Всеки ден митническата лаборатория приема по 150 химически вещества, които приличат на наркотици и трябва да бъдат изследвани. Това бави пратките с дни. Съществуват и апарати, които правят анализа моментално - но с такива на Летище - София не разполагат.

Дрогата по интернет се доставя най-често от Азия, но идва все по-често на малки пратки от Европа. Тенденцията е митниците да залавят до килограм синтетика за около 1000 долара. От подобна пратка стават 10 хиляди дози, а печалбата на престъпниците достига 50 000 долара.