Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност, съобщи в "Туитър" главният прокурор Иван Гешев. 

Акцията е на прокуратурата и ГДБОП срещу закононарушенията в интернет пространството. 

От прокуратурата обясниха, че става въпрос за едно лице, а не за организирана група. Работата по случая е започнала след сигнал.

Мъжът е извършвал незаконната си дейност в Шумен. В апартамент в града са намерени доказателства, сред които пари в брой, бикойн портфейл, карти за директно теглене на виртуални валути, мобилни телефони, лаптопи и множество снимки на американски и български документи за самоличност.

Предстои установяване дали фотосите са на истински документи и на кои граждани принадлежат. Търговията се е осъществявала през т.н. мрежа "Даркнет".

Държавното обвинение има данни, че са продадени над 230 фалшиви документа за самоличност за период от 2 г. Клиентите не са само от България. Тарифата е варирала между 1500 и 2000 лв. за документ.

Лицето е задържано за 72 ч.. повдигнато му е обвинение. Най-веротно не е работил сам. Предполага се, че други хора са изготвяли самите документи. Ако се докаже вината му, мъжът е заплашен с до 6 г. лишаване от свобода.

В края на миналия месец при спецакция отново беше разбита група производство на фалшива валута и български лични документи. Няма данни двата случая да са свързани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!