Отиващото си десетилетие ще остане в историята на киното с това, че печалбите на холивудските студия станаха по-големи отколкото когато и да било преди. "Отмъстителите: Краят" победи рекорда, поставен от Джеймс Камерън през 2009 и се превърна в най-успешния филм на всички времена.

С големите печалби се увеличи и залогът, а с това и загубите на някои създатели на филми, които нямат късмета (или възможностите) на "Дисни". През последните години станахме свидетели на някои от най-скъпоструващите провали в киното.

За непрестижната титла "провал на десетилетието" спорят две ленти от последните 10 години. Едната от тях е стиймпънк екранизацията от 2018 г. "Смъртоносни машини", продуцирана от Питър Джаксън. Филмът трябваше да е първа част от поредица, но резултатът в бокс офисът беше толкова разочароващ, че едва ли някога ще има продължение. Филмът събра едва 83 милиона долара от продажба на билети, които не биха могли дори да покрият бюджета му от 110 милиона долара. А заради мащабната му рекламна кампания, загубите за студиото се изчисляват на около 175 милиона долара.

Вторият филм, за който създателите нямат причина да се радват, е фантастичният "Джон Картър: Между два свята". Продажбите на билети за филма от 2012 г. събра малко повече от 280 милиона долара, което обаче е нищожна сума на фона на умопомрачителния бюджет от 250 милиона долара (това е осмият най-скъп филм, правен някога). Като се добавят парите за реклама и се вземе предвид инфлацията, загубите на "Джон Картър: Между два свята" се изчисляват на около 224 милиона долара.

В сайта LadyZone.bg може да намерите списък на всички най-големи провали в киното за последното десетилетие: