Най-подходящото време през деня за вземането на важни решения е в 11,59 часа, сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания от сайта за продажба на билети thetrainline.com. Най-лошото време е след 22 часа.

Късните сутрешни решения са най-сполучливи, тъй като предиобедната суетня е приключила, а позивите на глада все още не са взели превес над съзнанието. В и след 22 часа обаче мозъкът е изтощен от натоварения ден и вече се настройва за сън.

Само един процент от хората, участвали в допитването, смятат, че късно вечер мозъкът им функционира достатъчно добре, за да се доверят на взетите по това време важни решения.

Времето през годината също е решаващ фактор. Най-деликатни решения се взимат през "скучния" месец април, а най-ирационални – през декември, когато повече хора са под "празнична пара".

"Човек трябва да отделя време, за да премисли последиците от важно решение, и да претегли всички "за" и "против" с ясно съзнание", казва професор Кари Купър от университета на Ланкастър.