Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа, предаде Би Би Си.

В кариерата си той е подушил 39 мини и 28 невзривени боеприпаси. Той е помогнал за разминирането на 141 квадратни метра площ, равняващи се на двадесет футболни игрища.

Снимка: БГНЕС / EPA

Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди златен медал за „преданост към задълженията“. От 30-те получили досега престижното отличие животни Магава е първият плъх. 

Смята се, че в Камбоджа има до шест милиона неоткрити противопехотни мини.

Седемгодишният гризач е обучен от регистрираната в Белгия благотворителна организация „Apopo”, която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за откриване на мини от 90-те години на миналия век. Животните получават сертификат след една година обучение. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Според специалистите от „Apopo”, Магава е роден и отгледан в Танзания, той тежи 1,2 кг. и е дълъг 70 см. Магава все още е достатъчно малък и достатъчно лек, за да не задейства мини, ако мине през тях. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Той може да претърси площ с размерите на тенис корт само за 20 минути - нещо, което би отнело на човек с метален детектор между един и четири дни.