Във вторник в сайта на списание “Harpers” беше публикувано отворено писмо, подписано от 150 известни личности, писатели, философи, политолози и учени. Те призовават за пълноценен диалог, когато става дума за сериозни теми и се обявяват срещу културата на отхвърляне, която призовава за крайни мерки срещу всеки, който не споделя определени възгледи.

Сред хората, които подписаха писмото, са писателите Джоан Роулинг (“Хари Потър”), Маргарет Атууд (“Разказът на прислужницата”), Салман Рушди (“Сатанински строфи”), политологът Франсис Фукуяма, шахматистът Гари Каспаров и други.

В отвореното си писмо интелектуалците се обявяват най-вече срещу липсата на диалог. Под привидно правилен предтекст, някои хора използват ситуацията, за да атакуват, обиждат и тормозят други. “Свободното обменяне на информация и идеи, които са в сърцето на либералното общество, срещат все повече пречки”, пише в писмото. “Все по-често хора призовават за бързо и тежко възмездие в отговор на думи и идеи, които се считат за неправилни.”

Текстът продължава: “Редактори биват уволнени, защото са позволили да се публикуват противоречиви статии, изтеглят се книги от пазара, защото не са достатъчно “автентични”, на журналистите им е забранено да пишат по определени теми, уволняват професори, които цитират литературни произведения в часовете си, изследователи губят работата си заради реакциите, които предизвикват трудовете им и председатели на организации биват изхвърлени заради глупави грешки.”

Съвсем очаквано подписалите писмото бяха подложени именно на това, срещу което се обявяват - жестока критика, отхвърляне и призиви да променят позицията си. Само няколко часа след публикуването му, падна и първата жертва - писателката Дженифър Финли Бойлан се извини за първоначалната си подкрепа към текста. Тя призна, че не е била наясно какво точно подписва, нито че Джоан Роулинг също ще участва.

Миналия месец Роулинг беше набедена за трансфоб и от тогава всичко, което казва и прави, за да обясни позицията си, остава неразбрано от транс активистите, които призовават за бойкот на книгите ѝ и атакуват авторката на “Хари Потър” с обиди в социалните мрежи.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете повече за позицията на Роулинг срещу крайния транс активизъм и срещу обезличаването на понятието “жена: