Движението "Животът на цветнокожите има значение" обхвана хиляди в новия възроден дебат за расизма дори и киното. Една от големите стрийминг платформи отвъд Океана свали филма "Отнесени от вихъра". Критиката: внушенията във филма за робството противоречат на съвременните ценности. 

Малко по-късно емблематичната лента беше отново достъпна за гледане, но с 5-минутен исторически коментар, който представя рамката на филма и противоречивите моменти.

А Иисус Христос вече е цветнокож на картината "Тайната вечеря" от Лорна Мей Уодсуърт. Инициативата е на англиканската църква. За архиепископа на Кентърбъри християните трябва да се примирят с глобални изображения на Исус, представен и с монголоидни или арабски черти.

Трябва да преразгледаме неща, които смятаме за даденост. Нямаме доказателство, че Исус е рус и синеок. А робството не трябва да се оправдава, смята анализаторът Виктор Лилов.

Снимка: btvnovinite.bg

„В художествената сфера всичко е позволено, но не съм убеден, че трябва да паразитира на гърба на известни шедьоври“, заяви пък журналистът Владислав Апостолов по повод картината с тъмнокожия Исус в „120 минути“.

Според Апостолов въпросът е докъде ще стигнат активистите от "Животът на цветнокожите има значение". Журналистът цитира един от тях - Шон Кинг, който е заявил, че „Ние трябва да унищожим всички бели изображения на Исус“. Ще унищожат ли протестиращите в такъв случай шедьоврите на Микеланджело, пита Апостолов, който вижда в това пренаписване на историята.

Журналистът посочи, че движението "Животът на цветнокожите има значение" е започнало да набира сила по време на мандата на президента Обама, а първоначално активисти са искали да се премахнат само статуи на Конфедерацията, но са казали, че няма да унищожат монументи на Вашингтон и Джеферсън, а сега виждаме обратното.

„Не говорим за пренаписване на историята“, категоричен е обаче Виктор Лилов и дава пример как се е процедирало с паметниците на Удроу Уилсън, който е „чудесен пример“, защото е „расист и въвежда сегрегационни закони“, но също така е бил американският президент, който е бил радетел за създаването на Обществото на народите. В неговия случай са били поставени две плочи, които описват много добре и лошите му деяния, и добрите му инициативи.

Лилов даде за пример и реакцията на наследника на Теодор Рузвелт по отношение на премахването на паметника на неговия дядо.

Владислав Апостолов смята, че движението за рушенето на паметниците ще остане в историята както са останали и китайските хиунвейбини по време на Културната революция, но Виктор Лилов е убеден, че това движение ще има ефект, като е имало движението #metoo – вече режисьорите се замислят как да се държат с актрисите.