Над 1 млрд. мобилни телефона, които използват операционната система “Андроид”, могат да бъдат хакнати само с един есемес, алармират от фирмата за киберсигурност “Чек пойнт”.

Сериозният бъг в операционната система означава, че всички телефони от марките “Самсунг”, “Хуауей”, LG и “Сони” са уязвими. По света се използват около 2,5 млрд. устройства с операционната система на “Гугъл” – “Андроид”.

Откритият бъг позволява на хакерите да изпратят есемес съобщение, като заблудят потребителите, че то е от мобилния им оператор. Обикновено такива съобщения се изпращат за ъпдейт на операционна система или на мобилни данни – стандартна практика по цял свят.

Така те получават достъп до всичко, което се намира на мобилния ви телефон, а интернет трафикът може да бъде пренасочен през прокси сървър, достъпен за хакерите.

По този начин всеки кибер престъпник ще може да следи вашата интернет история и лични имейли, които изпращате от мобилното си устройство.

Според “Чек пойнт” определени модели телефони са по-уязвими – Samsung S9, Huawei P10, LG G6 и Sony Xperia XZ Premium.

“Този бъг позволява на всеки, който притежава евтин USB модем, да инсталира зловреден софтуер на телефоните ви”, алармират от компанията.

Към момента няма официална позиция и коментар по темата от “Гугъл”.