В началото на седмицата американската биотехнологична компания „Модерна“ съобщи, че има ваксина за COVID-19, която работи с 94,5% ефикасност. Това е една от най-добрите новини по отношение на борбата срещу коронавируса. 

Оказва се, че принос за този успех има и кънтри легендата Доли Партън.

Снимка: Getty Images

След като новината за ваксината беше обявена, част от хората и организациите, направили дарение за разработването ѝ, станаха известни и между различни университети и здравни организации присъства името на изпълнителката на хита „Jolene“.

Партън е дарила значителна сума в размер на 1 милион долара още през април - само месец след обявяването на пандемията.

По времето, когато Доли Партън е направила дарението си, заболелите в САЩ бяха значително по-малко – само 200 000 души на фона на над 11 милиона болни днес и повече от 250 000 починали. Певицата изглежда не е подценила опасността и е реагирала своевременно.

Снимка: Getty Images

Тъй като ранните тестове на новата ваксина доказват ефективността ѝ, се очаква тя да започне да се използва до края на декември в САЩ – първо сред най-застрашените групи, каквито са възрастни хора и работещи на първа линия. През 2021 г. ваксината може да започне да се използва и в Европа.

Любопитната история за това какво е подтикнало голямата американска певица да направи дарението си може да намерите на сайта LadyZone.bg: