Британски диетолози посочиха моцарелата като най-полезният продукт за хората, страдащи от високо кръвно налягане.
Експертите отбелязват, че млечните продукти са богати на калций, но много от тях са с повишено съдържание на мазнини. В други случаи сирената съдържат много сол.
Поради тази причина моцарелата се явява най-добрият вариант, тъй като не е нито солена, нито богата на мазнини, пише в."Дейли експрес", цитиран от БТА.
Британските диетолози препоръчват на хипертониците да включат в хранителния си режим и други сирена - изкиснато саламурено сирене и козе сирене. Високото кръвно може да се свали и с извара с ниско маслено съдържание.
Като най-опасни се считат сирената с плесени. Разновидностите рокфор, горнгонзола, камамбер и бри съдържат токсични вещества, които могат да предизвикат развиването на инфекциозни заболявания като листериоза.
Такива сирена не трябва да се дават на деца, на бременни жени и на кърмачки. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт също трябва да ги избягват.