Виена от столетия е столица на класическата музика, а вече може да претендира и за град на зеленчуковите хитове. Основна заслуга за това има една формация, чиито инструменти не са нито медни, нито дървени, а направени от свеж зарзават.

Виенският зеленчуков оркестър се събира за първи път през 1998 г. За тези 21 години са изнесли над 300 концерта по цял свят.

Те изработват инструментите си непосредствено преди представлението, като обелват, пробиват и режат пресните зеленчуци. Резултатът – тромпет направен от тиквички, кларинет от морков и перкусии от патладжан.

Снимка: Facebook

До момента австрийците са издали три албума, a четвъртият тепърва предстои да бъде представен. Оркестърът не може да бъде поставен в жанрова рамка. Самите те определят стила си като „зеленчуков”. Обичат да експериментират с музиката, съчетавайки джаз, поп, електронна и модерна музика. Обичат да работят и с други композитори и състави.

Снимка: Facebook

Групата е от 11 изпълнители (сред които професионални музиканти, автори, скулптори, архитекти и др), един готвач, един озвучител и един оператор. Защо готвач? След всеки концерт, на аудиторията се дава топла супа, приготвена от част от зеленчуците, които не са били използвани, а останалите се дават за органични отпадъци.

Снимка: Facebook

Любопитно е, че нито един член на Зеленчуковия оркестър не е вегетарианец или веган, а самите те твърдят, че този въпрос е задаван милиони пъти и започва да им става досаден.

Идеята за зеленчуков оркестър явно е заразна и в друго средище на класическата музика – Лондон, от няколко години съществува подобен състав.