Култовият американски актьор Марк Хамил, най-добре познат по цял свят с ролята си на Люк Скайуокър във филмите от сагата „Междузвездни войни“, обяви, че е изтрил „Фейсбук“ профила си. Причината – политиката на компанията за проверяване на политически реклами.

В „Туитър“ Хамил написа „Толкова съм разочарован, че Марк Зукърбърг цени повече печалбата от истинността и реших да изтрия „Фейсбук“ профила си. Знам, че много ще си кажат „Е, какво от това?“, но аз ще спя по-добре нощем“.

Острата реакция идва след като стана ясно, че от „Фейсбук“ няма да променят правилата си за политическа реклама. Технологичната компания отказа да коментира изказванията на Марк Хамил.

С наближаването на изборите за президент в Съединените щати, много компании промениха правилата си за политически реклами с цел да не се допуска дезинформация и фалшиви новини. От „Туитър“ решиха тотално да забранят всички политически реклами на платформата.

„Фейсбук“ отдавна са критикувани, че допускат публикуването на невярна информация в социалната си мрежа. След скандала с „Кеймбридж аналитика“ и данните, че Русия се е намесила в американските избори благодарение на социалната мрежа, много известни личности решиха да изтрият профилите си в знак на протест.

Сред тях са Шер, комикът Уил Фарел, Джим Кери и съоснователят на компанията „Епъл“ Стив Возняк.