Създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг изнесе реч за цензурата в социалната мрежа и онлайн в нов лайвстрийм в социалната мрежа, но алгоритмите на „Фейсбук“ му изиграха лоша шега, като показаха единствено позитивните коментари и реакции, пише „Индипендънт“.

Преди няколко дни Зукърбърг се обърна към учениците в университета в Джорджтаун с реч за това колко е важно да няма цензура в социалните мрежи. Събитието беше показано на живо във „Фейсбук“ и беше гледано от десетки хиляди потребители.

Всички, обаче, забелязаха едно и също – реакциите и коментарите, които се появяват по време на живо излъчване в социалната мрежа бяха почти изцяло положителни.

Причината за това са алгоритмите на „Фейсбук“, които изиграха лоша шега на създателя си.

По време на живо включване във „Фейсбук“ системата показва реакции с емоджита и коментари, които се филтрират на базата на пропорция. Това означава, че вместо да показва всички реакции, социалната мрежа показва приоритетно тези, които са по-голям брой.

След края на 35-минутната реч, потребителите онлайн получиха възможността да разгледат абсолютно всички реакции и коментари, сред които имаше и много негативни и осъдителни. Според статистиката на „Фейсбук“ „ядосаното емоджи“ е било натиснато приблизително 900 пъти по време на живото включване, а одобрителното „палец нагоре“ – 77 хил. пъти.

В речта си Зукърбърг говори за свободата на словото онлайн и пламенно защитава подхода на „Фейсбук“ в тази насока.

Това не е първият път, в който социалната мрежа създава неясноти със собствените си алгоритми. Компанията си навлече остри критики, след като стана ясно, че политиките й позволяват политическите реклами да бъдат подвеждащи или да съдържат лъжи. Отделно продължават яростните критики, че „Фейсбук“ спомага разпространението на дезинформация по време на предизборни кампании, както и позволяването на обидна реч.