Социалната мрежа „Фейсбук“ обяви, че забранява манипулираните от изкуствен интелект видеоклипове, познати още като deepfake видеа, пише „Индипендънт“. Причината е, че те могат да бъдат използвани злонамерено по време на президентската кампания в Съединените щати.

Решението беше обявено от Моника Бикерт, шеф на глобалната политика във „Фейсбук“.

Въпреки това са възможни изключения – видеоклиповете, които са манипулирани по по-традиционен начин няма да бъдат премахвани, защото не са толкова убедителни. Ще бъдат изтривани само тези, създадени от изкуствен интелект.

„Въпреки че тези видеоклипове все още са много рядко срещани в интернет, те поставят изключителни пречки пред нашата индустрия“, коментира Бикерт.

„Новите правила не важат за видеоклипове и съдържание, които могат да бъдат категоризирани като сатира или пародия“, допълва тя.

Правилата, по които ще бъдат изтривани подвеждащи клипове, ще действат най-често при два случая – ако на видеото е променено така, че човекът, който говори, да казва нещо съвсем различно или когато изкуствен интелект е подменил съдържанието на клипа по начин, който го прави да изглежда абсолютно автентичен.

Ограничените правила няма да важат за всякакви други вариации за разпространяване на фалшиви новини, видеоклипове и снимки.