Учени от Съединените щати създадоха малки биологични роботи, наречени „антроботи“, от човешки трахеални клетки.

Изследването е проведено в лабораториите на професора по биология Майкъл Левин в Университета “Туфтс” по изкуствата и науката, съвместно с Университета на Върмонт и Институтът Вайс към Харвардския университет. Той е публикувано в Advanced Science и описва как антиботите се движат по повърхности и достигат до невроните.  

Тези многоклетъчни роботи са широки колкото косъм. Проучването показва, че клетките имат способността да достигат до увредените зони на невроните в лабораторни условия.

Въз основа на по-ранни изследвания на ксеноботите (самовъзстановяващи се микророботи), това проучване разкрива, че антроботите могат да бъдат създадени от възрастни човешки клетки без генетична модификация.  

„Антроботите са първите напълно клетъчни живи биологични роботи, съставени от човешки клетки. Всичко това са живи биологични клетки с присъща способност да действат като машина“, каза Гизем Гумуская от Университета “Тъфтс”.

Антроботите се придвижват с помощта на реснички, малки косъмчета по повърхността им, имитиращи кожни клетки на лигавицата от трахеята. Тези реснички, служат като задвижваща система за антроботите, позволявайки им да се движат сами.

Изследването, ръководено от професор Майкъл Левин, откри, че антроботите, направени от възрастни човешки трахеални клетки, могат да се движат автономно и да насърчават растежа на невроните, без да модифицират своята ДНК. 

Гумуская каза, че антроботите са помогнали за лекуването на „рани“, създадени в култивирани неврони.

„Показахме, че антроботите могат да се движат от увредени човешки нервни клетки и да възстановят нервите в рамките на три дни“, каза тя.

Все още не е ясно как точно антроботите насърчават растежа на невроните.

Предимствата на използването на човешки клетки включват минимизиране на риска от имунни реакции, тъй като ботовете могат да бъдат конструирани от собствените клетки на пациента.

Антроботите могат да живеят няколко седмици, което показва, че могат лесно да се абсорбират отново в тялото, след като изпълнят задачите си.

Изследователите предвиждат различни приложения на антроботите, включително изчистване на натрупването на плака при пациенти с атеросклероза, възстановяване на увредените нерви на гръбначния мозък или ретината, разпознаване на бактерии или ракови клетки.