Учени от университет във Вермонт доказаха, че мъката не може да бъде удавена с алкохол и че двата пола реагират различно на неговото въздействие, пише в. "Дейли мейл".

Мъжете имат тенденция да пият, когато са ядосани, а жените изживяват по-депресивно махмурлука си. Екипът на проф. Валъри Хардър е уверен, че техните открития ще помогнат за по-ефективното лечение на хора с алкохолна зависимост.

За да изследват настроенията на пиячите и техните навици при консумиране на алкохол американските учени използвали интерактивна гласозаписваща програма, подобна на тези, внедрени в кол центровете. Екипът изследвал 246 души на възраст между 21 и 82 години, злоупотребяващи с алкохол.

Те преминали през програма за лечение на алкохолна зависимост и били повиквани по телефона всеки ден в продължение на 6 месеца. Те трябвало да докладват за своето настроение, за нивата си на стрес и за навиците си за консумиране на алкохол. За мъжете станало ясно, че гневът бил този, който ги карал да пият.

При жените се наблюдавали много по-депресивни състояния, по време на махмурлук. "Разработвайки стратегии за овладяване на гнева при мъжете-пиячи може да се открият нови пътища при лечение на алкохолната им зависимост", твърди проф.Хардър.

Според нея контролирането на тези отрицателни емоции ще увеличи шансовете на зависимите от алкохола да не се отдадат отново на вредния си навик, след като са преминали през курс на лечение.

Мъката и щастието също били отчетени по време на проучването. Те най-много се проявявали след приемането на алкохол. И мъжете и жените се чувствали по-малко щастливи, ден след консумацията, като при жените депресивните състояния били по-ярко изразени.