Зузана и Барбара са две майки от чешкото село Статенице, които превръщат малката, непосещавана библиотека в сърцето на населеното място. 

Двете се запознават на родителска среща на децата си в Прага, където те учат. Там установяват, че всъщност са от едно село, но в него дори не са се виждали. Причината - в Статенице няма място за културен и социален живот. Така се ражда идеята им да реновират старата библиотека и да я превърнат в средище за контакт на местните. 

Снимка: obyvakvesnice.cz

Успяват да приобщят и други хора от селото за идеята си - местен дизайнер им помага да проектират новата стая, а цветарят им дава съвети за аранжировките. Когато печелят проект за финансиране на промяната, се включват и много други - дамите, които се занимават с пачуърк, ушиват възглавници за столовете, а собственикът на близко кафене осигурява напитки за първите събития в новата библиотека.

Наградата идва заради това, че цялото село се е включило в реконструкцията на старата сграда на библиотеката. Призът е и заради приноса да се съживят съвместните дейности на селската общност.

Как двете майки успяват да направят тази голяма промяна - четете на Ladyzone.bg.