34-годишната Йоана Жилкова се занимава професионално с фитнес едва от една година, а вече е носител на три златни и два бронзови медала в най-красивата категория на културизма - "бикини фитнес". Финансист по образование и майка на две деца, Йоана се запалва по фитнеса покрай съпруга си Христо, който е треньор повече от 17 години. На турнир в Пловдив миналата пролет тя попада зад сцената.

"Имаше случки, в които хора зад сцената ме питат: ти в коя категория си, което ме наведе на мисълта, че аз явно приличам на състезател, ставам за това." - казва Йоана.

За да постигне перфектните мерки 88/60/88 и 52 килограма, й помага именно нейната половинка. Христо казва, че ключът към поддържането на едни дългогодишни отношения са сходните интереси.

"В началото тя идваше от друг спорт, била е акробатка. Като я заведох на първото състезание по културизъм 2005 г. в зала "Универсиада" тя се чудеше какви са тези хора. Думите й бяха: какви са тези мутанти? С годините започна да се запалва и тази категория, в която тя се явява е мис, перфектното тяло за жена, тип Афродита."- разказва Христо.

Макар да казва, че най-големия й успех в живота са децата, именно в най-нежната категория на културизма Йоана постига големи успехи.

"Явих се първо на турнира "Хеброс" в Пазарджик, там взех първо място в моята категория, след това се явих на турнир Пловдив, квалификация за Европейско и Балканско първенство, там се състезавах в две категории "бикини фитнес" и "бикини мастърс". Взех първо място в "бикини мастърс" и трето място в "бикини фитнес".

Но най-горда се чувства с постижението на "Diamond Cup" в Букурещ, където завоюва злато и бронз отново в две категории. А двете деца на състезателката я подкрепят на всяко нейно състезание. Въпреки че Йоана и Христо са запалени спортисти, не са амбициозни родители.

"Каката по-голямата ми дъщеря е таекуондистка, сега предстоят нейните първи състезания, те са много щастливи за успехите на мама. Виждам как се мотивират след всяко мое състезание, давам личен пример на децата си. Ако им харесва би било добре, спортът възпитава, изгражда навици, принципи."- казва Йоана.

"Обичам предизвикателствата, промяната, да бъда на сцената, аз там се чувствам жива, заредена с положителна енергия, може би за това го правя."

Следващата цел на Йоана е отново на международна сцена -едно от най-престижните състезания в Европа - "Арнолд Класик" през есента.