Френският поп-идол Кенджи Жирак и една от най-актуалните американски изпълнителки LP са звездите на петото издание на „Франкофоли” в Благоевград. Заедно с тях на сцената ще се качи и френската електро-суинг банда „Караван Палас”, „Котарашки” и музикантите от неговата група, както и румънските звезди от „Моранди”. 

Тази година фестивалът ще се проведе на 21 и 22 юни в парк „Македония“ в града, където миналата година събитието събра над 30 000 българска и международна публика. Входът е свободен. 

Момичето с момчешки външен вид, известна под псевдомина LP, ще се качи на сцената на „Франкофоли” в първата фестивална вечер. Истинското й име е Лаура Перголизи, родена е в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките, тъмните очила и има екстравагантен, разпознаваем стил. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. LP има пет студийни албума зад гърба си, а турнето й с последния от тях, който излезе през 2018 г. – „Heart To Mouth”, включва участия в Америка и Европа.

Хедлайнер на втория фестивален ден тази година е безспорният младежки поп-идол на Франция Кенджи Жирак. Само за няколко години 22-годишният певец се превръща в една от най-обичаните млади звезди в родината си. Излиза на една сцена със звезди като Ариана Гранде, Джони Холидей и Азнавур. Първите му два албума се продадени в 2,5 милиона копия.

Музикантите от френската група „Караван Палас” са добре познати за почитателите на популярната в Европа електро-суинг вълна. В началото на 2019-а излезе най-новият сингъл на групата "Miracle".

„Моранди” е музукално поп дуо от Румъния на композитора Мариус Мога и певеца Андрей Ропча (Ранди). Дебютният им албум „Reverse“ успява да се продаде във впечатляващите за румънския музикален пазар 2 милиона броя. Смесват смело стилове и различни езици в музиката си. Най-новият им хит „Калинка“ е все още сред най-пусканите в клубовете парчета на балканската музикална сцена.

Никола Груев – Kottarashky е едно от изключително интересните музикални явления на съвременната българска музика. Смесва елементи от фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Стилът му е изключително разпознаваем. Той и неговата група имат участия в един от най-интересните световни фестивали.