Датата 21 юни бележи най-дългия ден от годината – започва лятното слънцестоене или астрономическото лято. Това е бил изключително важен момент за древните общества и култури, заради който са останали множество ритуали и фестивали.

Хора по цял свят празнуват днешния ден, даващ началото на летния сезон.

Как различните култури празнуват днес?

Снимка: Getty Images
Англия - Един от най-забележителните ритуали датира от времената на езичниците. Хиляди години наред в Стоунхендж, Англия се събирали поклоници, които с нетърпение са очаквали първите лъчи на лятното слънце. Този ден е бил идеалната възможност да си разказват истории за небето, звездите и хода на Луната и Слънцето.

Снимка: Getty Images

Днес разказите продължават.

Испания – На Пиренейския полуостров испанците свързват този ден с празник в чест на Йоан Кръстител, само че на 23 юни. Въпреки християнските елементи, и този фестивал носи езически корени. Отличителни белези са паленето на огньове, събиране на билки и тяхното потапяне във водата, с която хората се къпят.

Подобна е и традицията в Украйна.

САЩ – Този ден в Америка е познат като Международен ден на йогата. Хиляди се събират на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, за да се включат в масова йога „литургия”. Празникът е официално признат от американския Конгрес.

Снимка: Getty Images

Освен в САЩ, хиляди хора отбелязват празника на духовните практики в Индия.

Китай – В китайския календар това е петия ден от петата луна. Познат е като „Фестивала на драконовата лодка”. Произходът на празника има много версии. Според някои от тях, петият лунен месец е лош и за това са закачали различни растения, чесън, нар по вратите си, за да изгонят злите духове.

За други това е денят, в който се почита паметта на поета и министър Цуй Юан.

Снимка: Getty Images
Монголия е поредният пример за празник с езически корени. В азиатската страна шамани палят големи огньове

В Швеция този празник се е отбелязвал и от викингите, които са празнували плодородието и богатата реколта. Издигат се големи стълбове, около които хората обикалят и танцуват. Този ден е неработен за шведите.

Финландия – Лятното слънцестоене първоначално е наричано „Укон юхла” – на езическия бог на огъня Укон. След приемане на християнството е преименуван на „Уханус” в чест на св. Йоан Кръстител. И тук не липсват езическите елементи – огньове на открито, танцуващи момичета около стълбове. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.

Латвия – Латвийците пътуват от градовете към селските райони, където се събират на големи групи. Чрез редица ритуали като пеене, танцуване, събиране на билки, правене на венци, огньове и др. те отбелязват новото начало и плодородието.

Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Аржентина – В южното полукълбо държави пък отбелязват Международния ден на сърфинга. Това е празненство с екологични цели – участниците почистват плажове, дюни, паркове. Също така имат и за цел да информират и разпространят информация за опазване на околната среда.

Снимка: EPA

В Австралия днес е Зимното слънцестоене, което се отбелязва с ледено къпане.

И не на последно място – България. У нас празникът е познат като Еньовден и се отбелязва на 23 юни. Това е и денят, в който православната църква празнува Йоан Кръстител. Забележителното у нас е ритуалът на нестинарите.

Снимка: bTV

Поверието гласи, че който види първите лъчи на Слънцето, ще бъде здрав през годината. Освен това се смята, че определени билки имат най-голям ефект точно на този ден. Те трябва да се съберат рано сутрин и да са точно 77 и половина на брой.