В необятния интернет хората могат да намерят безброй любими сериали, които да гледат. Малко от тях обаче могат да намерят сериали, които да четат.

Точна такава е идеята на сценариста Тео Чепилов, познат с участието си в създаването на успешни родни продукции като „Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Домашен арест“ и редица други.

Чепилов решава да напише „До последен зъб“ – първия литературен сериал у нас. Това е постапокалиптичен роман, чието действие се развива в София малко след появата на коронавируса.

Произведението е актуално, темата е сериозна, но в същото време с разгръщането на историята се вижда и шеговитият тон, с който авторът я разказва.

„Оказа се, че хората са готови за такъв тип поднасяне на историята. Намериха се феновете и идеята се прие радушно“, споделя Тео. Още преди 10 години започва да мисли над разказ за зомби апокалипсис, но дори тогава не е бил наясно в какъв формат да го представи: „Интересна е драматургичната ситуация да виждаш как свършва светът и как това се отразява на хората“.

Заедно със свои колеги се вдъхновяват и започват да работят над романа. Заглавието е отражение на чудовищата в сериала – черни топки от косми, като единственото нещо, което се вижда са техните зъби. Тео ги определя като „демонични кукери“.

„Ние говорим за последните оцелели след апокалипсиса и как те са готови да се борят до последен зъб“, обяснява авторът.

Снимка: До последен зъб

За своите 6 епизода към момента литературният сериал събира своите фенове. Първоначалната идея е била новите епизоди да излизат всяка неделя в 20:00 ч. Заради нетърпението на читателите обаче новите глави започват да излизат в 15:00 ч.

„До последен зъб“ е планиран за 13 епизода, като авторът вече знае какъв е финалът. Въпреки това сериалът има своята интерактивност – понякога се налагат и фини корекции спрямо нагласите на феновете.

Снимка: До последен зъб

„Отправната ни точка е тази епидемия, но оттам нататък е пълна фантастика, която описва най-страшния начин, по който тя може да се развие“, разказва Тео.

Авторът смята, че докато има какво да се разкаже и накъде да продължат да се развиват героите, един сериал, дали литературен, или игрален, може да продължи да излиза дълго време: „Пишейки романа, се чувствам отвързан, защото нямам ограничения в писането, за разлика от киното, където са нужни и доста средства“.

Чепилов и неговите колеги работят и над адаптация на „До последен зъб“ като аудиосериал. Освен това се обмислят и варианти как и дали може историята да бъде разделена на няколко части: комикс, по-сериозен, по-лек, по-страшен разказ.

„Най-смелата фантазия на „До последен зъб“ е Валери Милев да го снима на филм и да превземем „Холивуд“. Мисля, че ще продължим да разказваме историята и ми направи впечатление, че хората се привързват към някои от героите“, разказа Чепилов.

Както сам казва - „небето е лимитът“.