Липсата на сън прави мъжете по-малко плодовити с 1/3, тъй като тя се отразява върху качеството на семенната им течност, установи датско проучване.

Предишни изследвания доказаха, че безсънието е свързано с болести на сърцето и развитието на тумори. Сега към неблагоприятните му ефекти се прибавя и снижаването на репродуктивните способности на мъжете.

Учени от университета в Южна Дания изследвали млади мъже на възраст между 17 и 21 години, които трябвало да отбият военната си служба. Те дали проби със семенна течност и отговорили на обширен въпросник за качеството на съня им - колко пъти са спали лошо, дали трудно заспиват, дали често се будят нощем и лесно ли заспиват след това.

Повечето от запитаните, които се оплакали от лош сън, обикновено си лягали късно и се будели нощем, след което бодърствали до сутринта. Качеството на семенната им течност се оказало с една трета по-лошо от това на младежите, които се радвали на здрав сън. Тестовете показали, че тестисите на изследваните, страдащи от безсъние, са значително по-малки от тези на останалите им връстници.

Смущенията на съня в индустриалните общества е все по-често явление през последните няколко десетилетия. В същия този период се констатира и значително влошаване на качеството на спермата на мъжете. По правило хората с лош сън водят и по-нездравословен
начин на живот, напомнят специалистите. Те често пият, пушат и страдат от наднормено тегло.

Датските учени предполагат, че безсънието при младите хора води до намаляване на нивата не тестостерон в организма им. Специалистите препоръчват между 7 и 8 часа сън на денонощие. Но във Великобритания пълнолетните поданици на Нейно Величество спят средно по 6 часа и 7 минути на денонощие.