"Матрицата" редовно е възхваляван като един от най-влиятелните и изпреварили времето си научнофантастични филми, създавани някога.

Култовият филм на режисьорките Лана и Лили Уашовски (познати преди като братя Уашовски) стана толкова популярен, че в момента се снима трето продължение, с което лентите от сай-фай сагата ще станат общо четири.

Вече разбрахме, че кодът на "Матрицата" е рецепта за суши. Но има нещо, което никой не знаеше за "Матрицата" досега…

В основата си "Матрицата" първоначално е замислена като история на човек, който осъзнава, че хората са хванати в капана на място, където не могат да бъде себе си, решава да избяга и да се прероди в нов свят като истинското си аз. 

И като се има предвид, че филмът е по сценарий и режисура на двете трансджендър жени, не е изненада, че Лили Уашовски казва, че разказването на транс повествованието е била целта на филма през цялото време.

"Радвам се, че стана ясно, че това беше първоначалното намерение", казва Лили Уашовски във видеоинтервю за промоция на новия документален филм "Disclosure" (Разкритие). 

"Светът не беше съвсем готов, на корпоративно ниво... корпоративният свят не беше готов за това [навремето]", казва още Лили Уашовски за Матрицата, която излезе на голям екран преди повече от две десетилетия - през 1999 г.

"Харесва ми колко смислени са тези филми за транс хората и начинът, по който те идват и ми казват: "Тези филми ми спасиха живота", допълва Лили Уашовски.

Вижте какво още сподели Лили Уашовски във видеото по-долу:

Вижте повече за "Матрицата" в Ladyzone.bg.