Лекарство срещу диария изчезна от аптеките в Германия след като се прочу в социалните мрежи като помощник за борба с махмурлука. Този медикамент обаче е важен за кърмачетата, пише немското издание „Шпигел“.

Асоциацията на фармацевтите в Германия предупреждава за затруднения в доставките на това лекарство, както и за невъзможност да се покрият нуждите на детските клиники в страната. Медикаментът се използва за лечение на кърмачета и малки деца с тежка диария и повръщане, т.е. лекарите го предписват при стомашно-чревни инфекции.

Препаратът се продава без рецепта. В продължение на месеци обаче то се препоръчва в социалните мрежи като лекарство срещу махмурлук. Причината за неговото голямо търсене е твърдението, че то отстранява всички симптоми на препиването от предишната нощ – възстановява елекролитния баланс в тялото. Освен това се оказва и възможно най-евтиния вариант за целта – 70 цента на доза.

В коментарите в социалната мрежа се казва, че лекарството трябва да се приема преди и по време на партито. „Купих си препарата преди уикенда, за да съм свеж в понеделник сутринта след голямото напиването в събота и неделя“, пише един от потребителите в Инстаграм.

Проблемът е, че хората, които имат спешна нужда от медикамента, не могат да го открият в аптеките. Изчерпването му започна през лятото, но с приближаването на коледно-новогодишните празници ситуацията става още по-тежка. Търговците на едро не успяват да заредят аптеките и болниците, защото препаратът се изчерпва светкавично. Същото се случва и при продажбите онлайн. Ето защо от фармацевтичната компания Stada обещават да разширят производствените си мощности.

Фармацевтите в Германия призовават за по-мащабна информационна компания. Според тях не е нужно хората да си купуват лекарство за кърмачета, със същата цел могат да използват шриц с ябълков сок и банан. Освен това те напомнят, че прекомерната употреба на този фармацевтичен препарат може да доведе до нежелано взаимодействие с други лекарства, като тези за сърце или за бъбречна недостатъчност.