Въглехидратите, като макаронените изделия, картофите, ориза и здравословните мазнини най-успешно предотвратяват тежкия махмурлук, съветват от британската Национална здравна служба.
Посочените храни си съперничат с алкохола и това забавя усвояването му, посочват оттам.
Тъмните напитки напротив – влошават махмурлука. Те съдържат повече вещества, произведени по време на процеса на ферментация, които могат да раздразнят мозъка и да причинят главоболие. Затова по-безопасни са светлите напитки като водка и джин, но в ограничени количества.
Добре е човек да следва собствения си ритъм на пиене и да не се подвежда от околните. Полезно е и алкохолът да се редува с вода.
Друг важен съвет на здравните специалисти е да се чете процентът на алкохола на етикета. По-ниското число би облекчило организма.
Много важна е рехидратацията. Затова е полезно преди запивката са се поеме половин литър вода и още толкова преди лягане.
След празника е добре да се закуси с продукти, съдържащи цинк, магнезий, калий, витамини от групата В, аминокиселини и антиоксиданти. Богати на тези елементи са яйцата, бананите, сушените плодове.