1000-годишно лекарство, открито от учени в средновековен ръкопис, може да е нов вид антибиотик, пише Си Ен Ен. Екипът във Великобритания търси и изследва различни видове стари еликсири и природни лекове в търсене на нови медикаменти.

Според различни изчисления до 2050 г. около 10 млн. души ще умират годишно заради резистентност към лекарства. Заради мрачната прогноза екипи учени от цял свят непрестанно търсят нови алтернативи на антибиотиците.

Необичайният средновековен лек се прави от лук, чесън, вино и жлъчни соли. Първоначалните проучвания сочат, че успешно влияе на състояния като диабетични възпаления и гангрени на краката.

Лекарството от ръкописа лекува изглежда като да лекува бактериални инфекции, които иначе биха били резистентни към антибиотици.

Средновековният лек е открит за първи път като потенциално антибактериално лекарство още през 2015 г. То е написано в една от най-старите медицински книги, част от колекцията на Британската библиотека.

„Когато прочетох рецептата като микробиолог знаех, че това трябва да върши някаква работа – всички използвани съставки имат силно антибактериално действие. Освен това от описаните симптоми в ръкописа става ясно, че се е използвало за бактериални инфекции“, коментира д-р Фрея Харисън, автор на изследването.

Екипът забъркал лекарството с лук и чесън закупени от най-обикновен супермаркет. Използвали са английско бяло вино, а жлъчните соли извлекли от стомаха на крава.

В съвременната медицина антибиотиците са изключително широко използвани по цял свят. Ако те загубят своята ефективност операции и химиотерапии, например, биха станали прекалено опасни за пациентите.

Според д-р Харисън откритият средновековен лек би могъл да се използва в клиничната практика.