В условията на пандемия и социално дистанциране, клубовете и дискотеките в България трябва да отворят врати. Официалната дата, от която те пак ще могат да работят е 15 юни, но все още няма ясни правила как това ще се случи. 

Най-вероятно капацитетът на нощните заведения ще бъде намален и ще има изискване за климатизацията, но черно на бяло все още нищо не е разписано.  

Клубовете в Дания обаче, вече приемат клиенти и са въвели любопитен модел на работа. В една от дискотеките в град Ниймеген, посетителите трябва да резервират място дни по-рано, за да се насладят на кратък сет от любимия си диджей.

Снимка: Reuters

И ако тази практика беше популярна и преди кризата с COVID-19, то часът е напълно необичаен. Вместо клиентите да се забавляват след полунощ, те го правят след обяд.  

По време на шоуто посетителите не могат да танцуват свободно, а трябва да се поклащат в ритъм на… столове, които са дистанция от 1,5 м един от друг. Въпреки необичайните условия, любителите на хаус музиката са доволни, че могат отново да посещават любимото си място. 

Снимка: Reuters

Промоутърът Джонатан Бранд уточни, че първоначалният план е бил клиентите да бъдат прави и да танцуват на разстояние, но местните власти настояли са столове, поне за сега. Входът е 10 евро, като в него е включена и напитка.  Капацитетът на заведението е намален с 2/3, в момента се допускат до 30 клиенти.

След отпадане на част от мерките в Дания, собствениците на клуба планират бройката да се увеличи на 100 души.  

Допълват, че въпреки усилията билетите за последното парти не се разпродадоха напълно, а хората все още предпочитат да присъстват дистанционно – чрез онлайн стрийминга.