Хората ще могат да си общуват чрез телепатия благодарение на технологични мозъчни импланти, твърди Кралското научно общество. Макар да изглежда като научна фантастика, учените са категорични, че развитието на технологиите води именно в тази посока.

“Новата технологична революция ще позволи поставянето на мозъчни импланти, благодарение на които ще имаме телепатична връзка с други хора. Ще можем да “сваляме” нови умения онлайн”, допълват от Кралското научно общество.

Учените призовават да се започне мащабно проучване на този тип технологии, защото тяхното неизбежно развитие може да доведе и до злоупотреби.

До 2040 г. мозъчни импланти ще помагат на хора с увреждания и парализа да се движат и ще бъдат използвани като лечение за различни болести, освен за развлечение.

Въпреки това от Кралското научно общество смятат, че съществува опасност с тези мозъчни импланти “да ни бъдат вкарвани мисли и идеи” от трети лица.

“Имплантите ще позволят да разговаряме помежду си с телепатия, което може да доведе до рискове. Достъп до чувствата и мислите на хората може да доведе до нарушаване на човешките права”, коментират от Обществото.

Докладът на учените призовава обществото да бъде информирано от рано за рисковете, които носят със себе си тези бъдещи технологични импланти.

“Както виждаме от примерите със социалните медии, трябва да мислим напред и да предположим кой може да злоупотреби с тези данни”, коментират учените.

Разработването на умни мозъчни импланти и сливането на човек с машина до известна степен е един от стремежите на съвременните технологии. Съвременните импланти позволяват на хора с увреден слух да чуват, например, а компании като “НеураЛинк” на Илон Мъск целят да свържат човешкия мозък с компютър по-скоро отколкото сме предполагали.