Пандемията от коронавирус може да отложи церемонията по връчването на филмовите награди „Оскар“ през следващата година, пише „Гардиън“. Насрочената дата е 28 февруари 2021 г., но от все повече места се чува информация, че престижните отличия няма да се състоят на въпросната дата.

Потенциални нови дати все още не са предложени.

Предприетите противоепидемични мерки в цял свят предизвикаха хаос във филмовите среди и объркаха графиците на премиерните заглавия. Много филми бяха пуснати само за онлайн аудиторията и не получиха дебют на широк екран, а други въобще не достигнаха до аудиторията.

Наскоро от Академията заявиха, че ще променят правилата и за „Оскар“ могат да бъдат номинирани и филми, които не са се завъртали в кино салоните.

По правилник за престижното отличие могат да се борят само заглавия, които са били прожектирани поне седмица преди 31 декември. Отлагането на датата може да означава, че крайният срок за допустимост също би се променил.  

„Смятам, че всички са съпричастни към положението, в което се намират създателите на филми и ние сме тук, за да подкрепим членовете си и филмовата общност“, казва председателят на Академията Дейвид Рубин пред „Варайати“.

Пандемията променя и още едно правило при филмовите награди „Оскар“. Досега квалификациите се провеждаха само в Лос Анджелис, но те ще бъдат пренасочени към Чикаго, Ню Йорк, Маями и Атланта.